Tip van de maand Mei 2016: Vliegende Insecten fotograferen

Het is lente, dit betekent dat de insecten weer actief worden. Dit geeft weer hele nieuwe mogelijkheden voor originaliteit. Deze maand bekijken we daarom het fotograferen van vliegende insecten. We focussen hier op drie groepen: Vlinders, bijen en libellen.

Vlinders

Vlinders zijn misschien wel de lastigste insecten om vliegend vast te leggen, en je moet erg veel geluk hebben om een goede plaat te krijgen. Dit komt omdat vlinders snel reageren op beweging, zeker op een zonnige dag, en ze niet ergens blijven hangen. Ze hebben een redelijk onregelmatig vluchtpatroon, en zijn daardoor lastig vliegend te fotograferen. Een van de weinige vlinders die makkelijker te fotograferen is, is de kolibrievlinder omdat deze boven een bloem blijft hangen.

Bijen en zweefvliegen

Bijen zijn iets makkelijker vliegend te fotograferen, omdat ze vaak bij bloemen blijven hangen. Je kunt ze dus makkelijk fotograferen door op één bloem te focusen en wachten tot er een bij in je beeld komt vliegen. Het scherpstellen is nog wel lastig, maar met een beetje oefening is het best mogelijk om een goede foto te krijgen. Let trouwens goed op het verschil tussen een bij en een zweefvlieg, een bij heeft twee paar vleugels en een (zweef)vlieg maar één!

Libellen

Libellen zijn ook relatief makkelijk vliegend te fotograferen. Ze blijven boven het water stilhangen, waardoor ze makkelijk te fotograferen zijn. Omdat ze vaak boven het midden van bijvoorbeeld de sloot blijven hangen is het lastig om ze goed beeldvullend in beeld te komen. Een zoomlens is hiervoor wel handig.