1 reactie

Tip van de maand december 2014: ”Kijken naar foto’s”

Behalve het maken van een foto, is ook het kijken ernaar een belangrijk deel van de natuurfotografie. Waarom is de foto zo mooi, en wat maakt het zo mooi, deze dingen gaan we deze maand uitleggen.

 

Wat is een mooie foto?

Om te kijken naar foto’s moet je natuurlijk wel weten hoe je een mooie foto herkent. Of je een foto mooi vindt verschilt natuurlijk per persoon, maar er zijn wel een aantal dingen waar je op zou moeten letten.

Is het onderwerp scherp?

Het onderwerp, hier gaat als eerste je blik naartoe als je naar een foto kijkt, en het is natuurlijk heel vervelend als blijkt dat het onderwerp niet helemaal scherp is, zoals bijvoorbeeld bij het hart van de krokus hieronder. Binnenkant Krokus_03Soms wordt echter het onderwerp expres voor een gedeelte onscherp gelaten om spanning te creëren, of doordat het een actiefoto is, zoals het geval is bij het vliegende icarusblauwtje dat hieronder is afgebeeld.Icarusblauwtje (26)

 Heeft de foto de juiste belichting?

Belichting is een heel belangrijk onderdeel van de sfeer van een foto; een donkere foto geeft bijvoorbeeld een sombere sfeer, terwijl een lichtere (maar niet overbelichte) foto juist een vrolijke sfeer geeft. Een overbelichte foto daarentegen heeft vaak onscherpte tot gevolg. Onderbelichting komt sneller voor als er geen zon is, of als je in de schaduw fotografeert. Overbelichting komt vaker voor met lichte (felle) kleuren als geel of wit.

Een overbelichte foto

Een lichtelijk overbelichte foto

Distelvlinder (76)

Een foto met “normale” belichting

 

Een onderbelichte foto

Een onderbelichte foto

 Kleur

Ook kleur is een zeer belangrijk onderdeel van de beleving van de foto, een foto met veel kleur zal vaak meer aanspreken dan een foto met veel bruintinten. Felle kleuren spreken vaak meer aan dan donkere, bijvoorbeeld: lichtgroen spreekt vaak meer aan dan donkergroen.

Een foto met veel felle kleuren

Een foto met veel felle kleuren

Bruin Zandoogje (28)

Een foto met veel bruin wat een donker, en saai effect geeft, dit komt doordat er weinig contrast is tussen de vlinder en de voor- en achtergrond.

Voor- en Achtergrond

Naast het onderwerp is ook de achtergrond van belang. Als je een drukke achtergrond hebt leidt dat vaak af van het onderwerp, wat dan minder opvalt, een egale (onscherpe) achtergrond is dan beter. De voorgrond is vaak ook rustig/onscherp, alhoewel er soms een lijn wordt gebruikt die je ogen als het ware naar het onderwerp toe trekken.

De rand van het blad leidt je blik als het ware naar de bloem toe

De rand van het blad leidt je blik als het ware naar de bloem (het onderwerp van de foto) toe

 

Eén reactie op “Tip van de maand december 2014: ”Kijken naar foto’s”

  1. […] Tip van de maand december 2014: Kijken naar foto’s […]

Plaats een reactie