Tip van de maand Januari 2016: Hoe isoleer je je onderwerpen?

2016, een nieuw jaar, nieuwe kansen. Wij zullen ook dit jaar weer workshops geven, tips van de maand schrijven en nog veel meer!

Maar allereerst willen we jullie een geweldig nieuwjaar wensen, moge het een jaar worden met vele mooie ervaringen en natuurlijk veel mooie foto’s!

Onderwerpen isoleren

In het nieuwe jaar beginnen we uiteraard meteen met een nieuwe tip van de maand, en die gaat over het isoleren van je onderwerpen. Wat, isoleren, denk je misschien? Ja isoleren! Dat betekent dat je je onderwerp los laat komen van de omgeving. Het onderwerp is dan scherp en de rest is onscherp, zodat het onderwerp extra goed uitkomt. Als je het vrijkmaken van je onderwerp goed onder de knie hebt, zul je merken dat je fotografie snel beter wordt! Je creeërt zo namelijk rust en duidelijkheid en dat vinden veel mensen fijn om te zien als ze naar een foto kiken. Vergeet echter niet dat originaliteit ook altijd een rol speelt, die beelden warbij een bloemtje of paddenstoeltje mooi in een verder onscherpe foto worden afgebeeld, zijn vaak wel een beetje standaard, toch kun je met isoleren van je onderwerpen ook creatieve en originele dingen maken, daarover later meer.

_MG_1484

Afbeelding 1: lantaarntje geniet van vlieg, dit is een prachtig voorbeeld van isolatie, het onderwerp (het lantaarntje), komt mooi los van de achtergrond en daardoor zal de aandacht van de kijker meteen hiernaartoe gaan. Ook leuk is het verhaal bij deze foto, hier zie je namelijk dat waterjuffers roofinsecten zijn, dit lantaarntje doet zich net tegoed aan een lekkere vlieg.

Hoe zorg je dat je onderwerp mooi vrijkomt?

1. Fotografeer vanuit een laag standpunt

Een van de belangrijkste manieren om te zorgen dat je onderwerp echt mooi uitkomt is door te fotograferen vanuit een zo laag mogelijk standpunt (vaak dus vlak over de grond). In de fotografie, en dan met name in de macrofotografie werken we namelijk met scherptediepte. dat betekent namelijk dat slechts een deel van de foto scherp is, dat deel heeft een bepaalde lengte en loopt evenwijdig aan je lens, kijk zo:

Capture2

Afbeelding 2: Als je schuin van boven fotografeert, ligt niet alleen het onderwerp maar ook een deel van de ondergrond eromheen, in het scherpe deel van de foto zoals je hier kunt zien. Die scherpe ondergrond zorgt ervoor dat het onderwerp minder goed vrijkomt.  Het blauwe blok is het scherpe deel van de foto. De diepte van dit blok is de maat van de scherptediepte.

_MG_3316

Afbeelding 3: Paddenstoel, shcuin van boven gefotografeerd. Hier zie je dat doordat de foto schuin van boven is gemaakt, een aantal grassprieten om de paddenstoel heen ook in het scherpe deel van de foto terecht zijn gekomen. Deze zouden de kijker enigszins kunnen afleiden van het hoofdonderwerp, maar daar is een oplossing voor…

 

Capture

Afbeelding 4: Dit is de situatie als je vlak over de grond fotografeert, de achtergrond van je foto ligt nu erg ver weg en dus niet in het scherpe deel van de foto waardoor je onderwerp mooi vrijkomt.

_MG_3310

Afbeelding 5: dezelfde paddenstoel, nu vanaf de zijkant gefotografeerd. Je ziet dat er nu al veel minder afleidende grassprieten zijn. De focus ligt hier veel beter op de paddenstoel. Verder zie je dat door het lage standpunt de achetrgrond ook veel mooier is dan op de eerste foto.

Je ziet dat als je een onderwerp schuin van boven fotografeert, een deel van de ondergrond rondom je onderwerp in het scherpe deel van de foto ligt, dan komt je onderwerp dus minder goed uit. Als je vanuit een laag standpunt fotografeert, is je achtergrond vaan heel ver weg en dus eigenlijk altijd bijna onscherp. Dan komt het onderwerp mooi los van de achtergrond en en komt het duidelijk naar voren. Bijkomend voordeel is dat als je gaat voor lage standpunten, je achtergrond vaak op zijn allermooist is.

2. Gebruik een voorgrond

Als je vanuit een laag standpunt fotografeert zijn er nog steeds elementen in je foto die zich in het scherpe deel van de foto bevinden en zo de kijker afleiden van het hoofdonderwerp. Door een voorgrond in je foto op te nemen van bijvoorbeeld blaadjes of takjes, kun je die afleidende elementen ‘bedekken’ zodat je er geen last meer van hebt. En ga dan niet een voorgrond creëren van allerlei natuurobjecten die je hebt gevonden en zo mooi mogelijk gaat neerleggen. Het geheim is dat dat vaak nog niet eens nodig is ook. Vaak kun je in de situatie zoals deze ter plekke aanwezig is al prima voorgronden vinden.

_MG_2797

Afbeelding 6: Wite klaver, hier is al vrij vlak over de grond gefotografeerd, maar nog steeds zitten er vrij veel afleidende elementen in het beeld, de vraag is: hoe krijg je die weg?

_MG_2793

Afbeelding 7: gelukkig stond in de buurt een weegbreeplant met grote bladeren. Door deze als voorgrond te gebruiken, komt de klaverbloem veel beter uit. Bij zo’n foto zo0u je trouwens kunnen vertellen over de bijzondere bouw van de bloemetjes, klaver is namelijk een vlinderbloemige, met ingenieus opgebouwde bloemen.

 

3. Haal desnoods storende elementen weg

Dez punten zijn niet neergezet in willekeurige volgorde, en dat geldt zeker voor dit punt. Als het met de bovenstaande twee technieken nog niet helemaal kunt maken wat je in verwachting had, kun je in het uiterste geval enkele afleidende elementen weghalen. Doe dit met mate want een goede natuurfotograaf blijft een natuurvriend! Als je iets weghaalt, denk dan vooral aan objecten als dorre takjes of afgevallen baaldjes. Pluk alleen iets als het echt niet anders kan, en alleen als je zeker weet dat hetgene wat je plukt niet zeldzaam is (bijvoorbeeld als het gaat om een gewone grasspriet) en houdt het altijd erg beperkt. We weten dat er fotografen zijn die voor ze een paddenstoel gaan fotograferne eerst al het gras eromheen wegknippen, maar uit ervaring weten we dat in 99 van de 100 gevallen waarin er iets geplukt moet wordne slecht een of twee sprieten weg hoeven. Uiteraard is het niet nodig om wakker te liggen van twee grassprieten, maar dan moet je het wel daarbij laten.

Vraag je ook af of je altijd van die compleet steriele opnamen wilt maken. Uiteraard, isolatie is vaak een mooie manier om je onderwerp vrij te laten komen, en vaak zijn foto’s met compleet vrijstaande onderwerpen erg bijzonder. Soms komen die foto’s echter iets té steriel over. Het is in de natuur immers ook niet zo dat dat bloemetje als enige op een verder onaangetast biljartlaken staat, nee, daar zit vanalles omheen zoals takjes sprietjes of blaadjes. Soms is het ook goed om dat juist te laten zien.

Originaliteit en creativiteit met deze techniek

As je bovenstaande tips toepast wordt het op een gegeven moment een soort trucje. En als er iets niet handig is in de fotografie, is het dat iets een trucje wprdt, dan verlies je dat ene allerbelangrijkste element: originaliteit! Niet dat je deze technieken niet kunt gebruiken, ze kunnen heel handig zijn, maar je moet iedere keer weer nadenken over hoe je het maken van de foto wilt aanpakken. Daarom hier enkele voorbeelden van creatieve vormen van deze technieken, uiteraard met uitleg!

_MG_0459

Afbeelding 8: winterakoniet, de witte vlekken op de vorogrond zijn sneeuwklokjes die vlakbij de winterakonieten stonden, ik heb ze gebruikt om de lelijke kale aarde romdom de gele bloemen een beetje te ‘bedekken’. Deze witte kleur voegt net even een extra fris tintje toe aan de foto. Probeer dus altijd uit te kijken naar mooie kleurcombinaties in onderwerp en voor- of achtergrond.

_MG_6048

Afbeelding 9: bes tussen herfstbladeren, nog zo’n mooie kleurcombinatie! Door eindeloos te zoeken naar het juiste standpunt kon ik de bes helemaal vrijmaken tussen de herfstbladeren. In het begin is het misschien wat vervreemdend, maar iik vind het wel bijzonder.

 

_MG_9853

Afbeelding 11: kleefkruid, je kunt je onderwerp ook vrijmaken door onder te belichten. Dit kun je doen door de optie belichtingscompensatie van je camera op ‘-2’ te zetten, dan worden veel delen van je foto donker, en alles wat donker is, valt weg en leidt dus sowieso niet af.

IMG_8578

Afbeelding 12: gewone waterweegbree, zoek naar interessante patronen en vormen in de onscherpe delen van je foto, hier bijvoorbeeld heb ik de reflectie van de zon in het water gebruikt als achtergrond. Hierdoor ontstaat een achtergrond die goed aansluit bij het onderwerp. Uiteraard vind je dit soort achtergronden niet zomaar, maar als je goed zoekt zijn ze altijd te vinden!