Tip van de maand maart 2016: Fotograferen bij regen

Regen wordt door fotografen vaak als een groot probleem gezien; er komen druppels op je lens, het licht is minder mooi, en de luchten zijn vaak saai grijs. Toch is er veel speciaals te fotograferen in een regenbui. Maar: kijk wel uit wat je doet, want water is niet altijd goed voor je camera.

Slakken

Als het regent, betekent dit dat slakken actief worden. Na een regenbui zorgt dit ervoor dat er een grotere kans is om slakken te vinden. Slakken zijn weekdieren en bewegen zich voort door middel van slijmsporen, en om deze te produceren moeten ze vochtig blijven. Daarom zijn ze bij droog weer verborgen en komen ze te voorschijn als het gaat regenen.

Afbeelding 1: Een slak gefotografeerd na een regenbui

Afbeelding 1: Een slak gefotografeerd na een regenbui

Druppels

De regen zorgt voor druppels op planten, dit maakt deze planten extra mooi. Een voorbeeld hiervan is te zien in afbeelding 2. Dit is een mooi detail, en zorgt voor een originele foto. Zeker een heleboel kleine druppeltjes geeft iets speciaals aan een sowieso al fotogeniek foto-onderwerp!

Afbeelding 2: Druppels op een bloem na een regenbui

Afbeelding 2: Druppels op een bloem na een regenbui

Naast bloemen zijn ook bladeren mooi als er druppels op liggen. Een voorbeeld hiervan is te zien in afbeelding 3. Wil je weten bij welke omstandigheden je druppels kunt vinden? Ten eerste na een regenbui, daar gaat deze tip van de maand natuurlijk over. Maar daarnaast ontstaat er in deze tijd van het jaar ook wel eens rijp. Als je een zonsopkomst hebt na een helderen nacht, ligt er soms een klein laagje ijs op de platjes. Dat laagje zelf is het allermooist, maar als je net te laat bent, smelt het ijs en blijven er piepkleine druppeltjes over.

IMG_0458

Afbeelding 3: Blad met druppels

_MG_2533

Afbeelding 4: gras, met dauwdruppels vanm gesmolten rijp.

Kleuren

Kleuren worden in een regenbui vaak extra fel, dit is goed te zien bij het rode blad in afbeelding 4. Het rood is hier een stuk feller. Zeker als je het vergelijkt met hetzelfde blad op afbeelding 5.

 

Afbeelding 4: Rood blad tijdens een regenbui

Afbeelding 5: Rood druivenblad tijdens een regenbui

Afbeelding 5: Hetzelfde druivenblad, gezien van de onderkand, maar dan als het droog is

Afbeelding 6: Hetzelfde druivenblad, gezien van de onderkant, maar dan als het droog is