Een reactie plaatsen

Tip van de maand februari 2015: Hoe maak je goed gebruik van wolken?

Wolken worden vaak gezien als objecten die ervoor zorgen dat de foto sfeerloos en saai wordt. Deze maand vertellen we je hoe je goed gebruik kunt maken van de wolken. Dit als vervolg op de tip van vorige maand, over hoe je fotografeert in de zon.

Het thema van deze tip is via de stemactie ingestuurd door Daphne, bedankt daarvoor!

Wolken in de macrofotografie

Bokeh

Je kunt gebruik maken van lichte wolken door op je onderwerp (in dit voorbeeld het bloeiende daslook) met op de achtergrond bomen waar licht door valt, hierdoor ontstaat de ronde witte bokeh.

IMG_0951

Afb 1: Bloeiende daslook; Witte bokeh-cirkeltjes door bewolking.

Sfeer

Vaak wordt gedacht dat bewolking ervoor zorgt dat de foto per direct saai en donker wordt. Zoals op afbeelding 2 te zien is dit niet altijd het geval, deze foto is niet sfeerloos, niet saai en ook niet donker, en heeft ongeveer dezelfde sfeer als afbeelding 3. Het enige wat voor sommige fotografen een probleem is, is dat er in afbeelding 2 minder kleur is. Maar: meer hoeft niet altijd beter te zijn!

IMG_0501

Afb 2: vet[planten bij kasteel; Een ‘lichte’ sfeer wordt in deze foto gecreërd door de lichte (bewolkte) achtergrond. De foto wordt er niet heel duister door, maar toch heeft de lucht iets ”dreigends”. De scheve horizon zorgt hier voor dynamiek. Let ook op het kasteel in de achtergrond

IMG_1539

Afb 3: Kersenbloesem; Lichte foto mede door blauwe achtergrond

_MG_8511

Afb 4: Rode klaver; Bij deze foto van een oer-Hollandse klaver is de oer-Hollandse blauwe lucht met schapenwolkjes een mooi extra’tje!

 

Donkere wolken

Op afbeelding 4 is een goed voorbeeld te zien van de extra dimensie die een donkere wolk aan een foto kan geven, in dit voorbeeld laat de donkere lucht op de achtergrond het onderwerp de boterbloem er extra goed uitspringen, het valt extra op, dit komt door het grote contrast tussen licht en donker in deze foto.

IMG_2095

Afb 5: Boterbloem; Deze boterbloem springt echt uit de foto vanwege de donkere wolken op de achtergrond

Wolken in de landschapsfotografie

Wolken bij zonsopgang en zonsondergang

We hoeven jullie vast niet te vertellen dat wolkenluchten een belangrijk elemtent zijn in de Landschapsfotografie. Een fantastische lucht kan net dat beetje extra aan je landschap geven waardoor het nog mooier wordt! Vooral ’s ochtends of ’s avonds krijg je fantastische luchten. Als de zon opkomt of ondergaat krijg je de meest prachtige kleuren en patronen, zoek in zo’n lucht naar de mooiste stukjes, en gebruik die in je landschap. Als je zo’n lucht gebruikt lijkt je foto net een schilderij uit de gouden eeuw! Vooral als het niet helemaal bewolkt is maar er een klein beetje bewolking aanwezig is wordt de lucht erg mooi. De zon verlicht dan die kleine beetjes bewolking zodat deze gelig worden en de lucht heeft iets blauwigs. Komt dat even goed uit! Geel en blauw staan tegenover elkaar in de kleurencirkel(zie tip van de maand november 2014). Vergeet trouwens niet dat er overdag soms ook spectaculaire luchten zijn!

_MG_7928

Afb 6: Dennenbos in de Ardennen; hier is de lucht eigenlijk het hoofdonderwerp, voor een beetje omkadering zijn de bovenkanten van de bomen ook opgenomen in de foto. Dit heeft wel iets weg van een schilderij, toch?

_MG_4657

afb 7: Bolwerken, Middelburg; Op deze foto zie je de combinatie blauw-geel redelijk goed terug. Ook zie je hier een andere belangrijke techniek uit de landschapsfotografie. Om diepte te creëren is het belangrijk iets in de vorgrond te plaatsen en dan de blik van de kijker naar achteren te leiden. Hier is dat voorgrondelement het beetje riet en wordt je blik naar achteren geleid door het water.

 

_MG_8790

afb 8: Zonsondergang op het Banjaardstrand; Hier zie je duidelijk dat wolken iets kunnen toevoegen aan een foto, als het helemaal helder zou zijn geweest was de foto veel meer ‘standaard’ geweest.

Pas op met teveel lucht!

Iets waar je op moet letten als je landschapsfoto’s maakt is dat je teveel lucht in de foto opneemt. Een imposante wolkenlucht kan je foto versterken en is vaak een heel spectaculair element. Maar helaas is de lucht niet altijd spectaculair en dan loont het niet om veel lucht in de foto op te nemen. Bijvoorbeeld een strakblauwe of grijze lucht vogen vaak niet zoveel toe en dan kan je de lucht misschien wat minder ruimte in laten nemen en bijvoorbeeld meer voorgrond te laten zien. dat zorgt ook voor meer diepte in je foto, zie commentaar bij afb. 7.

_MG_8309

afb. 9: Lanschap bij Veere;  Hier is de lucht eigenlijk een beetje saai, hij voegt niet echt iets toe aan de foto. Ik had de horizon beter iets hoger in de foto kunnen plaatsen zodat de lucht minder ruimte krijgt. Ik had dan bijvoorbeeld wat meer koeien kunnen opnemen in de voorgrond.

 

 

Plaats een reactie